UWV verstrekte eind november 2.186 WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek. Dat waren 83 uitkeringen minder dan een maand geleden, een daling van 3,7%. Mede door dit afnemende aanbod blijft de krapte op de regionale arbeidsmarkt voor veel werkgevers merkbaar.

In de regio Gooi en Vechtstreek is ook het aantal jongeren met een WW-uitkering in november 2022 verder afgenomen. Ten opzichte van oktober is de afname 12%.  Samen met andere organisaties probeert UWV meer inzicht in deze groep werkzoekenden te geven via de publicatie Basiscijfers Jeugd.

Verdere daling WW-uitkeringen

De daling van het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek zette zich ook in november voort. Eind november verstrekte UWV in de regio in totaal 2.186 WW-uitkeringen. Dat waren 83 uitkeringen minder dan een maand eerder (-3,7%). Landelijk daalde het aantal verstrekte WW-uitkeringen met 3,1%. In vergelijking met vorig jaar nam het aantal verstrekte WW-uitkeringen in de regio af met 733, ofwel 25,1%. Voor geheel Nederland was de afname het afgelopen jaar 23,4%.

Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, kwam net als vorige maand uit op 1,7%. Het landelijke WW-percentage bleef gelijk aan dat van vorige maand en kwam wederom uit op 1,5%.

Aanbod van jongeren in arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek gering

De coronacrisis trof vooral jongeren. Veel jongeren verloren hun werk, omdat zij vaker dan ouderen een flexibel arbeidscontract hebben en omdat ze vaker in de horeca en detailhandel werkten. Deze sectoren werden tijdens de eerste golf sterk getroffen door de lockdown en de coronamaatregelen.

Als gevolg van het verdwijnen van de contactbeperkende maatregelen en economische groei is het aantal jongeren met een WW-uitkering afgenomen. Hoewel er in het tweede halfjaar van 2020 en het 1e halfjaar van 2021 nog sprake was van een forse afname, was de daling daarna minder sterk en in lijn met de andere leeftijdscategorieën. Ten opzichte van november 2021 is het aantal jongeren met een WW-uitkering in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek in november 2022 met ruim 15% gedaald. Er stonden toen in de regio nog 93 jongeren met een WW-uitkering geregistreerd. Zo'n 53% van deze jongeren (49 personen) woont in de gemeente Hilversum.

In de gemeenten Huizen en Gooise Meren wonen respectievelijk 19% en 17% van de jongeren met een WW-uitkering in de arbeidsmarktregio. In de overige gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek liggen deze percentages lager. 


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Hilversum via Facebook!
Wil je rechtstreeks het laatste nieuws, activiteiten en P2000-meldingen door hulpdiensten uit Hilversum ontvangen? Klik hier om ons te volgen op Facebook! Ook kun je ons volgen via Twitter en Instagram.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360