Het kabinet wil ingrijpen om grote koopjeswinkels te sluiten zoals Wibra, HEMA Action. De winkelketens wilden open blijven, maar dan alleen om essentiële producten aan te bieden. De praktijk wijst uit dat klanten alsnog proberen om niet-essentiële producten te kopen.

Het kabinet kondigde maandagavond de sluiting van alle niet-essentiële winkels aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder meer supermarkten, apotheken, opticiens en bedrijven die levensmiddelen verkopen mogen openblijven.

Dinsdag kondigde HEMA aan de deuren open te houden en alleen voedingswaren te verkopen. Woensdag volgden budgetketens Wibra en Action met een soortgelijk bericht om op die manier tóch de deuren open te kunnen houden. Ook winkelketen Xenos heeft inmiddels aangekondigd haar deuren te willen openen voor de essentiële producten die zij naast het non-food assortiment aanbieden.

30 procent

De Rijksoverheid hanteert een percentage van 30 procent omzet uit essentiële producten, om te bepalen of 'essentiële winkels' daadwerkelijk hun deuren open mogen houden. Action zegt uit hun essentiële producten een omzet van 40 procent te behalen.

Action zegt woensdag rond het middaguur te deuren te willen openen, zo ook in Hilversum. Echter, kan de heropening worden verlaat doordat de winkels nog op een andere manier moeten worden ingericht zodat bijvoorbeeld gangpaden met niet-essentiële producten worden afgesloten voor klanten.

Update 12.55 uur

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat winkels als Action en Wibra de deuren niet kunnen openen, ook niet voor verkoop van essentiële producten. Later op de dag maakt de minister bekend hoe hij de betreffende winkels gaat dwingen de deuren te sluiten.


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Hilversum via Facebook!
Wil je rechtstreeks het laatste nieuws, activiteiten en P2000-meldingen door hulpdiensten uit Hilversum ontvangen? Klik hier om ons te volgen op Facebook! Ook kun je ons volgen via Twitter en Instagram.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360