1

Vanaf 1 juli ook statiegeld op kleine plastic drinkflesjes

Politiek en gemeente

Vanaf donderdag 1 juli zit er 15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Consumenten kunnen kleine statiegeldflesjes inleveren bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en een aantal andere plekken zoals sportverenigingen - ook in Hilversum.

Statiegeld Nederland zorgt samen met producenten en innamepunten voor een goede invoering van het nieuwe statiegeldsysteem en lanceert daarom een campagne.

Doel

"Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90 procent van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen", vertelt Raymond Gianotten (directeur van Statiegeld Nederland).

"Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden. Statiegeld op kleine plastic flesjes stimuleert mensen om de flesjes weer in te leveren."

Tijdelijk kleine plastic flesjes met én zonder statiegeld

Het nieuwe statiegeldsysteem start in juli, maar ook voor die datum kunnen consumenten al kleine plastic flesjes frisdrank en water met het nieuwe statiegeldfleslogo tegenkomen omdat die geleidelijk instromen. Bij aankoop van een klein plastic flesje met het logo betalen consumenten bij de kassa 15 eurocent statiegeld. Dit bedrag ontvangen zij terug wanneer de flesjes weer worden ingeleverd.

Voor oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet, deze flesjes kunnen dan ook niet worden ingeleverd voor statiegeld.

Meer innamepunten

Jaarlijks worden volgens Statiegeld Nederland 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. Kleine plastic flesjes met statiegeld kunnen onder andere worden ingeleverd bij (grotere) supermarkten en benzinestations langs de snelweg.

Later dit jaar komen ook inzamelpunten op een aantal grote NS-stations: bij al deze punten krijgen consumenten het statiegeld terug.

Bij andere innamepunten (zoals sportverenigingen) is dat niet altijd het geval - zij kunnen ervoor kiezen het statiegeld te doneren aan een goed doel. Soms worden bij deze innamepunten beide opties (geld terug of doneren) aangeboden. Bij elk innamepunt staat dit duidelijk aangegeven.

Verandering

Gianotten begrijjpt dat de verandering best wennen kan zijn: "Daarom starten wij een landelijke campagne zodat iedereen in Nederland weet dat vanaf juli ook statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water zit."

Als advies geeft Gianotten mee om goed op het statiegeldlogo te letten en dat het etiket tijdens inlevering van de flesjes nog goed leesbaar is.

Mis nooit meer nieuws uit Hilversum!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Hilversum? Volg ons op Facebook, zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, winacties en meer!


Tip: Nederland is aan het eind van de coronamaatregelen! - Toe aan een vakantie door Corendon of trek je er op uit in eigen land en kun je een overnachting bij Fletcher Hotels goed gebruiken?


Meer artikelen in politiek en gemeente


Word jij onze 2,111e volger?

Weer

Weer in Hilversum

Vrijdag 25 juni 2021

16.9 °C

Af en toe lichte regen, temperatuur voelt aan als 14 °C. - meer weer »

Vr

9 - 19 °

Za

13 - 20 °

Zo

14 - 25 °

Booking.com
Adverteer hier al vanaf €29,-